Off the Record

Utan solglasögon ingen musik?

Bakom sina solglasögon kunde Joppe Pihlgren, sångare i Docenterna, vara sig själv. Men kopplingen mellan solglasögon och populärmusik började långt tidigare.

Man kan fråga sig hur solglasögon blev en självskriven accessoar för alla som vill framstå som coola. Stilikoner som Steve McQueen och Audrey Hepburn, hemmahörande i filmvärlden, gjorde naturligtvis sitt, inte minst McQueen som hade ett stort intresse för motorsport, där solglasögon är ett måste.

Men stil handlar sällan om måsten, och sport och populärmusik är inte de såtaste av vänner (även om Cockney Rejects har spelat in I’m forever blowing bubbles, en låt som blivit West Ham Uniteds signaturmelodi). Kopplingen mellan coolhet och solglasögon gjordes nog först av hipsters, inte sådana hipsters som möter oss i varje västerländsk storstad nuförtiden, utan 1940-talets hipsters. Dessa klädde sig i svart, lyssnade på jazz, rökte både det ena och det andra och hade solglasögon. Även inomhus.

Det är de första hipstersen, i Greenwich Village på 1940-talet, som vi har att tacka för senare, ikoniska glasögonbärande artister. Två av de som framför allt förknippas med solglasögon är Ramones (vilken färg hade nån av dem på ögonen) och Kanye West. Den senares popularitet ledde till att solglasögon helt i plast, med flänsar istället för glas, finns att köpa på varje svensk stadsfest.