Off the Record

Sport, nöje och musik i snön

Du flyger ner från en snöklädd backe, på vanliga skidor, en snowboard eller snowblades. Håret blåser, snön skvätter och det är bara du och backen som existerar - och musiken i dina hörlurar. Visst låter det fantastiskt? Det är många som tar en vecka, antingen på sport – eller jullovet, eller bara över en helg och åker iväg med sina vänner till en skidort. Där bor man i en stuga eller på hotell och blandar sport med nöje, samtidigt som man träffar andra skidentusiaster.

Musiken lika viktiga som skidkläderna

Men man får inte glömma att vara förberedd inför resan, och inte bara vad gäller att köpa skidkläder, pjäxor eller se till så bilen är tankad till roadtripen. Det gäller att ha koll på musiken också, eftersom musik är det som alltid förstärker en känslan och påverkar ens måeende. Just därför kommer här en lista på de viktigaste låtarna på skidresan:

 • Roadtripen: Att bila ner till den ort man ska besöka är en klassiker, och väldigt kul. Men till en roadtrip behövs bra musik, och den självklara låten att inleda bilresan med är: Red hot chili Peppers - Road Trippin.
   
 • I backen: Väl framme är det dags att ge sig ut i backen, och vad drar man på då? Det skiljer sig självklart beroende på vad man åker, så här kommer en lista i listan:
 1. Skidor: Tänk dig att du äntligen kommit upp i backen, och det är dags – du ska slänga dig ner för branten och slaloma dig ner till slutet. Beräknad åktid: 5 minuter, vilket är perfekt – då kan du lyssna på MGMT - Kids.
 2. Snowboard:  När du ska glida ner med en snowboard ska det göras med stil. Avslappnat och snyggt, självsäkert och coolt. Hiphop ska spelas i hörlurarna, och med Kid Inks, Hell & Back, får du den rätt känslan.
 3. Snowblade: Om du åker snowblades är du antagligen en leksam person. Lite rolig, lite tokig. Jamiroquai med Canned Head, är nog någonting som passar dig som handen i handsken när du flyger ner bland den vita snön.
 • Afterski: När en dag i snön är avklarad vet alla vad som väntas. Det som gör resan till någonting mer än bara sport, det som får folk att slappna av – och må dåliga dagen efter. Självklart handlar det om Afterski, och vad spelas där? Det man hatar att älska: schlager! Var förberedd på en kväll med Carola och allsång. Varför inte börja redan nu? Främling, vad döljer du för mig…?
   
 • Framför brasan: Efter Afterskin är det morgonen efter. Det är nu man ska skaka av sig gårdagens alkohol och må bättre genom att flyga ner för backen igen. Men innan dess är det inte helt fel att avnjuta en kopp varm choklad, kanske framför en brasa? Ett perfekt tillfälle att avnjuta den fantastiska John Mayer och hans Slow dancing in a burning room.

 

Och sen fortsätter dagarna, tills det är dags att åka hem. Förhoppningsvis har resan varit fantastisk, och man hart varvat sport med nöje, tillsammans med musiken – som förstärker varje känsla. Det är ju det den är till för; musiken. Och tack vara de låtar som spelats, kommer de alltid att påminna en om just den kvällen, den backen eller den bilresan.