Off the Record

Mode och trender

Är det något som ständigt förändras så är det modet. Detta gäller modet inom allt. Heminredning, kläder, skor, accessoarer och teknik för att bara nämna några områden. Följer man till exempel klädmodet slaviskt kan detta vara ett litet problem. Att ha råd eller tid att ens hinna uppdatera garderoben i samma takt som modet och trenderna förändras är näst intill omöjligt. Ibland får man känslan av att man precis har sparat ihop till de dyra drömskorna och sedan hinner man knappt få hem dem innanför dörren innan de helt plötsligt är omoderna och det är något helt annat som gäller.

Att följa modet i det stora hela utan att för den sakens skull vara slav under de rådande trenderna är däremot lättare och garanterat mer vanligt. Köper man en t-shirt som sedan känns uttjatad eller omodern efter ett halvår så är det inte hela världen eftersom en t-shirt oftast inte kostar en förmögenhet. Något som man däremot inte vill tröttna på och sedan köpa nytt efter några månader är sina förlovningsringar och vigselringar eftersom man ska bära dessa resten av sina liv. Förhoppningsvis. Självklart finns det ett visst mode även när det kommer till den här typen av ringar men är det någon gång man ska gå efter sin egen smak och magkänsla och inte efter en trend så är det garanterat när man köper vigselringar.

 

Det finns dock saker där modet sällan verkar förändras

 

Exempel på sådant är:

• Vandrarkängor och friluftskläder
• Klädstilen hos till exempel punkare och rejvare har förändrats minimalt genom tiderna
• Klassiska kostymer. Självklart finns det mode även inom kostymer men grunderna förändras relativt lite under åren. En kostym som man köpt under 90-talet kanske inte känns helt naturlig att använda idag men däremot kan man ofta använda en 5-8 år gammal kostym utan problem.