Off the Record

Att kopiera sin idols klädstil

Musik och mode har alltid gått mer eller mindre hand i hand. Fans tar ofta efter sina idoler när det gäller allt från frisyr till klädstil. Musiker, sångare och bandmedlemmar blir ofta lika mycket modeikoner och förebilder som de blir uppskattade för sin musik och sitt skapande.

Kända klädstilar genom tiderna

Ta Robyn som ett exempel. Under 90-talet ville varenda tjej mellan 7-15 år klä sig precis som Robyn. Var och varannan tjej hade silverjacka, kortklippt frisyr och vita jeans. Andra artister, som till exempel Lady Gaga, har en väldigt extrem och omtalad klädstil. Dock är kläderna för extrema för att någon faktiskt skulle ta efter. Vem skulle till exempel gå till arbetet i en klänning gjord av kött?

Ett tidigt exempel på något liknande är bröderna Herreys omtalade guldskor i deras framträdande av låten Diggiloo Diggiley i Eurovision 1984. Även om dessa skor var både omtalade och populära så var det antagligen väldigt få, om ens någon, som faktiskt köpte sig ett par skor i guld. Eftersom man får anta att skorna inte var gjorde i äkta guld på var det nog inte priset det handlade om. Antagligen var man helt enkelt för feg för att glida runt på staden i gyllene skor. Med dagens guldpris kan man dock undra vad de skulle ha kostat om de faktiskt var i äkta, 24 karats, guld. 

Andra exempel på artister vars klädstilar är lite för extrema för att privatpersoner ska ta efter är till exempel Ola Salo i The Ark, Prince och Marilyn Manson. Att ta efter stilar som Britney Spears, olika pojkband och tjejgrupper vars medlemmar ofta är stylade efter de rådande trenderna, eller snyggt klädda singer songwriters är däremot inte ovanligt.